Gotuj z szałwią

Makaron z sosem szałwiowym

Rozpuszczamy masło na patelni. Umyte liście szałwii rwiemy na mniejsze kawałki i dodajemy do masła.

Makaron z tuńczykiem i masłem szałwiowym

Namoczoną przez noc fasolę odsączyć i wstawić do gotowania. Oderwij łodyżki z listków szałwii i dodaj je do gotującej się fasoli.

Mieszanka ziół prowansalskich

Omlet z ziołami

Rozbić jajka oddzielając żółtka od białek. Do białek dodać odrobinę soli i ubić na sztywną pianę. Z żółtek, mleka i mąki rozrobić ciasto trochę gęstsze od naleśnikowego.

Panierowany ser

Ser dzielimy na porcje (żółty na plastry grubości 1 cm, camembert na mniejsze kawałki). Bułkę tartą mieszamy z mąką w proporcjach 2:1, dodajemy ziekane zioła.

Sałatka ziołowa z kiełkami

Jogurt, oliwę i sok z cytryny zmieszać w proporcjach 5:3:1, doprawić do smaku.

Słodka marynata ziołowa

Łączymy ze sobą wszystkie składniki marynaty. Dodajemy siekane zioła i ziarna pieprzu rozgniecione trzonkiem noża. Dokładnie mieszamy.

Twarożek ze świeżymi ziołami

Ser zmiksować z jogurtem na gładką masę. Dodać wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku.

Ziołowy twarożek

Rozgniatamy ser w miseczce, dodajemy drobno posiekane zioła i doprawiamy solą i pieprzem.

Ziołowy vinaigrette

Łączymy ze sobą bulion, oliwę i ocet w proporcjach 3:3:1. Zaczynamy podgrzewać na barszo wolnym ogniu.

  • 1
  • 2