Rozpuszczamy masło na patelni. Umyte liście szałwii rwiemy na mniejsze kawałki i dodajemy do masła.
Makaron z tuńczykiem i masłem szałwiowym
Namoczoną przez noc fasolę odsączyć i wstawić do gotowania. Oderwij łodyżki z listków szałwii i dodaj je do gotującej się fasoli.
Mieszanka ziół prowansalskich
Omlet z ziołami
Rozbić jajka oddzielając żółtka od białek. Do białek dodać odrobinę soli i ubić na sztywną pianę. Z żółtek, mleka i mąki rozrobić ciasto trochę gęstsze od naleśnikowego.
Panierowany ser
Ser dzielimy na porcje (żółty na plastry grubości 1 cm, camembert na mniejsze kawałki). Bułkę tartą mieszamy z mąką w proporcjach 2:1, dodajemy ziekane zioła.
Sałatka ziołowa z kiełkami
Jogurt, oliwę i sok z cytryny zmieszać w proporcjach 5:3:1, doprawić do smaku.
Słodka marynata ziołowa
Łączymy ze sobą wszystkie składniki marynaty. Dodajemy siekane zioła i ziarna pieprzu rozgniecione trzonkiem noża. Dokładnie mieszamy.
Twarożek ze świeżymi ziołami
Ser zmiksować z jogurtem na gładką masę. Dodać wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
Ziołowy twarożek
Rozgniatamy ser w miseczce, dodajemy drobno posiekane zioła i doprawiamy solą i pieprzem.
Ziołowy vinaigrette
Łączymy ze sobą bulion, oliwę i ocet w proporcjach 3:3:1. Zaczynamy podgrzewać na barszo wolnym ogniu.