Gotuj z rozmarynem

Focaccia

Focaccia to tradycyjne włoskie pieczywo. Istnieje w wielu odmianach w różnych regionach Włoch. Niekiedy zamiast rozmarynu dodaje się szałwię. Podawana na ciepło jako przekąska przed daniem głównym, najczęściej moczy się ją w oliwie.

Mieszanka ziół prowansalskich

Ocet ziołowy

Octy ziołowe, podobnie jak oliwa z dodatkiem ziół, to doskonała baza do sosów i dobry dodatek do sałatek. Można je również z powodzeniem stosować jako składnik do marynat do mięs.

Oliwa ziołowa

Oliwa ziołowa powstaje poprzez moczenie w niej ziół, dzięki czemu przejmuje ona ziołowy aromat i smak. Do aromatyzowania oliwy można używać różnych ziół – bazylii, oregano, majeranku, rozmarynu, tymianku i innych. Można też tworzyć mieszanki tych ziół.

Omlet z ziołami

Rozbić jajka oddzielając żółtka od białek. Do białek dodać odrobinę soli i ubić na sztywną pianę. Z żółtek, mleka i mąki rozrobić ciasto trochę gęstsze od naleśnikowego.

Panierowany ser

Ser dzielimy na porcje (żółty na plastry grubości 1 cm, camembert na mniejsze kawałki). Bułkę tartą mieszamy z mąką w proporcjach 2:1, dodajemy ziekane zioła.

Pieczone warzywa z rozmarynem

Warzywa obrać i pokroić na mniejsze jawałki. Wrzucić do garnka z wrzącą, osoloną wodą. Gotować przez 2 – 3 minuty. Odcedzić, a następnie trochę wystdzić.

Sałatka ziołowa z kiełkami

Jogurt, oliwę i sok z cytryny zmieszać w proporcjach 5:3:1, doprawić do smaku.

Smażona dynia z rozmarynem

Obraną dynię pokroić w dużą kostkę, polać oliwą i doprawić solą i pieprzem.

Surówka warzywna z tofu

Rozmaryn barszo dokładnie siekamy, mieszamy z mieloną słodką papryką. W tej mieszance obtaczamy tofu pokrojone w kostkę.

  • 1
  • 2