Gotuj z oregano

Faszerowana cukinia

Kuskus zalać gorącą wodą i odstawić na 5 minut. Cukinie przekroić wzdłuż na połówki i wydrążyć miąższ.

Kotleciki z kalafiora

Kalafiora dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy aż zmiękną w osolonej wodzie (jeżeli chcemy dodać brokuła lub fasolkę można wszystkie warzywa ugotować razem).

Leczo z kabaczkiem

Do sporego garnka nalewamy 3 – 4 łyżki oliwy i rozgrzewamy ją. Następnie zaczynamy smażyć warzywa – drobno posiekany czosnek, pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę.

Makaron ze smażonym serem feta

Makaronowa sałatka z kurczakiem

Mieszamy ze sobą oliwę i ocet balsamiczny, dodajemy siekane zioła i wyciśnięty na prasce czosnek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Mieszanka ziół prowansalskich

Ocet ziołowy

Octy ziołowe, podobnie jak oliwa z dodatkiem ziół, to doskonała baza do sosów i dobry dodatek do sałatek. Można je również z powodzeniem stosować jako składnik do marynat do mięs.

Oliwa ziołowa

Oliwa ziołowa powstaje poprzez moczenie w niej ziół, dzięki czemu przejmuje ona ziołowy aromat i smak. Do aromatyzowania oliwy można używać różnych ziół – bazylii, oregano, majeranku, rozmarynu, tymianku i innych. Można też tworzyć mieszanki tych ziół.

Omlet z ziołami

Rozbić jajka oddzielając żółtka od białek. Do białek dodać odrobinę soli i ubić na sztywną pianę. Z żółtek, mleka i mąki rozrobić ciasto trochę gęstsze od naleśnikowego.

Panierowany ser

Ser dzielimy na porcje (żółty na plastry grubości 1 cm, camembert na mniejsze kawałki). Bułkę tartą mieszamy z mąką w proporcjach 2:1, dodajemy ziekane zioła.

  • 1
  • 2