Gotuj z miętą

Martini Code

Pokruszony lód mieszamy ze świeżymi listkami mięty i nakładamy do wysokich szklanek.

Mieszanka ziół prowansalskich

Miętowa sałatka z arbuza

Arbuza obieramy ze skóry, usówamy pestki i kroimy w kostkę. Dodajemy ser feta, również pokrojony w kostkę.

Mojito

Rum, sok z limonki i wodę wlewamy do shakera. Dodajemy dodajemy syrop cukrowy do smaku i mieszamy składniki.

Mrożona herbata z miętą

Parzymy dosyć mocną herbatę dodając do parzenie łodyżki mięty, z których wcześniej oderwaliśmy listki.

Mus czekoladowy z miętą

Do rondelka wstawionego do garnka z gotującą się wodą wkładamy masło. Umyte i osuszone liście mięty (bez łodyżek) rwiemy na mniejsze kawałki i dodajemy do rozpuszczonego masła.

Omlet z ziołami

Rozbić jajka oddzielając żółtka od białek. Do białek dodać odrobinę soli i ubić na sztywną pianę. Z żółtek, mleka i mąki rozrobić ciasto trochę gęstsze od naleśnikowego.

Panierowany ser

Ser dzielimy na porcje (żółty na plastry grubości 1 cm, camembert na mniejsze kawałki). Bułkę tartą mieszamy z mąką w proporcjach 2:1, dodajemy ziekane zioła.

Sałatka Shirazi

Umyte i obrane warzywa kroimy w kostkę. Oliwę mieszamy z sokiem z limonki w proporcjach 3:1, dodajemy wyciśnięty czosnek oraz sól i pieprz robiąc sos.

Sałatka z cukinii i jabłka

Cukinię kroimy w słupki i lekko podsmażamy na oliwie z oliwek. Cebulę drobno siekamy a pomidora kroimy w kostkę.

  • 1
  • 2