Gotuj z melisą

Kalafior w sosie ziołowym

Oczyszczonego z liści i głąba kalafiora ugotować w całości w osolonej wodzie (około 30 minut).

Omlet z ziołami

Rozbić jajka oddzielając żółtka od białek. Do białek dodać odrobinę soli i ubić na sztywną pianę. Z żółtek, mleka i mąki rozrobić ciasto trochę gęstsze od naleśnikowego.

Panierowany ser

Ser dzielimy na porcje (żółty na plastry grubości 1 cm, camembert na mniejsze kawałki). Bułkę tartą mieszamy z mąką w proporcjach 2:1, dodajemy ziekane zioła.

Pstrąg z blachy z melisą

Sałatka ziołowa z kiełkami

Jogurt, oliwę i sok z cytryny zmieszać w proporcjach 5:3:1, doprawić do smaku.

Sos cytrynowy z melisą

Dokładnie mieszamy jogurt z majonezem. Dodajemy umytą i bardzo drobno posiekaną melisę. Ze sparzonej cytryny ścieramy skórkę a z owocu wyciskamy sok.

Surówka z białej kapusty z melisą

Kapustę drobno poszatkować, posypać solą i odstawić na kilka minut. Odcisnąć nadmiar soku. Dodać posiekaną dymkę i rzodkiewki pokrojone w półplasterki.

Słodka marynata ziołowa

Łączymy ze sobą wszystkie składniki marynaty. Dodajemy siekane zioła i ziarna pieprzu rozgniecione trzonkiem noża. Dokładnie mieszamy.

Ziołowy vinaigrette

Łączymy ze sobą bulion, oliwę i ocet w proporcjach 3:3:1. Zaczynamy podgrzewać na barszo wolnym ogniu.