Gotuj z majerankiem

Mieszanka ziół prowansalskich

Ocet ziołowy

Octy ziołowe, podobnie jak oliwa z dodatkiem ziół, to doskonała baza do sosów i dobry dodatek do sałatek. Można je również z powodzeniem stosować jako składnik do marynat do mięs.

Oliwa ziołowa

Oliwa ziołowa powstaje poprzez moczenie w niej ziół, dzięki czemu przejmuje ona ziołowy aromat i smak. Do aromatyzowania oliwy można używać różnych ziół – bazylii, oregano, majeranku, rozmarynu, tymianku i innych. Można też tworzyć mieszanki tych ziół.

Omlet z ziołami

Rozbić jajka oddzielając żółtka od białek. Do białek dodać odrobinę soli i ubić na sztywną pianę. Z żółtek, mleka i mąki rozrobić ciasto trochę gęstsze od naleśnikowego.

Panierowany ser

Ser dzielimy na porcje (żółty na plastry grubości 1 cm, camembert na mniejsze kawałki). Bułkę tartą mieszamy z mąką w proporcjach 2:1, dodajemy ziekane zioła.

Pieczona papryka z kaparami

Rozcinamy papryki na połówki i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Lekko rozpłaszczamy połówki papryk i nacieramy je oliwą.

Roladki z mielonego mięsa

Mielone mięso wyrabiamy na jednolitą masę z jajkami i mąką. Dodajemy drobno posiekaną cebulę i czosnek.

Sałatka ziołowa z kiełkami

Jogurt, oliwę i sok z cytryny zmieszać w proporcjach 5:3:1, doprawić do smaku.

Sos Robert

Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni. Kiedy boczek się wytopi odlewamy nadmiar tłuszczu.

Słodka marynata ziołowa

Łączymy ze sobą wszystkie składniki marynaty. Dodajemy siekane zioła i ziarna pieprzu rozgniecione trzonkiem noża. Dokładnie mieszamy.

  • 1
  • 2