Gotuj z lubczykiem

Kapusta z grzybami

pokrojone grzyby. Dusimy na wolnym ogniu aż zmiękną.

Makaron z cukinią

Posiekaną cebulę zeszklić na oliwie, dodać przeciśnięty czosnek. Dodajemy pokrojoną cukinię, dusimy aż zmięknie a następnie dodajemy pokrojone pomidory.

Omlet z ziołami

Rozbić jajka oddzielając żółtka od białek. Do białek dodać odrobinę soli i ubić na sztywną pianę. Z żółtek, mleka i mąki rozrobić ciasto trochę gęstsze od naleśnikowego.

Panierowany ser

Ser dzielimy na porcje (żółty na plastry grubości 1 cm, camembert na mniejsze kawałki). Bułkę tartą mieszamy z mąką w proporcjach 2:1, dodajemy ziekane zioła.

Polędwiczki wieprzowe z lubczykiem

Wyciskamy lub ścieramy czosnek, mieszamy ze sobą składniki marynaty, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy siekany lubczyk.

Rosół z lubczykiem

Umyte mięso włożyć do garnka z wodą, dodać oczyszczoną włoszczyznę. Gotować na małym ogniu.

Sałatka ryżowa na słodko

Ryż ugotować na sypko dodając curry i odrobinę oliwy z oliwek. Rodzynki zalać gorącą wodą, poczekać aż namiękną i odsączyć na sitku.

Sałatka ziołowa z kiełkami

Jogurt, oliwę i sok z cytryny zmieszać w proporcjach 5:3:1, doprawić do smaku.

Słodka marynata ziołowa

Łączymy ze sobą wszystkie składniki marynaty. Dodajemy siekane zioła i ziarna pieprzu rozgniecione trzonkiem noża. Dokładnie mieszamy.

Ziołowy vinaigrette

Łączymy ze sobą bulion, oliwę i ocet w proporcjach 3:3:1. Zaczynamy podgrzewać na barszo wolnym ogniu.