Gotuj z kolendrą

Guacamole – pasta z awokado

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Usunąc pestki i odcisnąć sok. Miąższ bardzo drobno posiekać. Awokado obrać ze skórki, pokroić na drobne kawałki i skropić sokiem z cytryny.

Kotleciki wołowe z fasolą po meksykańsku

Drobno siekamy cebulę i podsmażamy na patelni aż się zeszkli. Do wołowiny dodajemy wyciśnięty czosnek, drobno posiekane chili, kmin rzymski, jajka.

Omlet z ziołami

Rozbić jajka oddzielając żółtka od białek. Do białek dodać odrobinę soli i ubić na sztywną pianę. Z żółtek, mleka i mąki rozrobić ciasto trochę gęstsze od naleśnikowego.

Panierowany ser

Ser dzielimy na porcje (żółty na plastry grubości 1 cm, camembert na mniejsze kawałki). Bułkę tartą mieszamy z mąką w proporcjach 2:1, dodajemy ziekane zioła.

Sałatka z awokado i pomidorów

Oliwę z oliwek wymieszać z octem winnym w proporcjach 2:1, dodać pozostałe składniki sosu, doprawić do smaku.

Sałatka ziołowa z kiełkami

Jogurt, oliwę i sok z cytryny zmieszać w proporcjach 5:3:1, doprawić do smaku.

Sos chutney z kolendrą

Umyte i osuszone liście kolendry bardzo drobno siekamy. Dodajemy do nich starty na drobnej tarce imbir i wiórki kokosowe.

Słodka marynata ziołowa

Łączymy ze sobą wszystkie składniki marynaty. Dodajemy siekane zioła i ziarna pieprzu rozgniecione trzonkiem noża. Dokładnie mieszamy.

Słodki sos chili do potraw orientalnych

Oczyszczamy papryczkę chili z nasion, obieramy ze skórki imbir i czosnek.

Ziołowy vinaigrette

Łączymy ze sobą bulion, oliwę i ocet w proporcjach 3:3:1. Zaczynamy podgrzewać na barszo wolnym ogniu.

  • 1
  • 2