Gotuj z estragonem

Jajecznica z estragonem

Roztrzepać jajka, dodać do nich drobno posiekany estragon i szczypiorek.

Omlet z ziołami

Rozbić jajka oddzielając żółtka od białek. Do białek dodać odrobinę soli i ubić na sztywną pianę. Z żółtek, mleka i mąki rozrobić ciasto trochę gęstsze od naleśnikowego.

Panierowany ser

Ser dzielimy na porcje (żółty na plastry grubości 1 cm, camembert na mniejsze kawałki). Bułkę tartą mieszamy z mąką w proporcjach 2:1, dodajemy ziekane zioła.

Pieczona dynia z fetą

Obraną dynię kroimy w kostkę. Do oliwy wyciskamy ząbek czosnku, dodajemy mielone chili i kolendrę i szczyptę soli.

Ryba z warzywami i estragonem

Czosnek i cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oliwie. Dodajemy drobno pokrojone pomidory i estragon, dusimy pod przykryciem przez 10 – 15 minut.

Sałatka ziołowa z kiełkami

Jogurt, oliwę i sok z cytryny zmieszać w proporcjach 5:3:1, doprawić do smaku.

Sos Bearnaise (bearneński)

Estragon, szczypiorek, pietruszkę i szalotkę drobno siekamy. Wkładamy do rondelka, zalewamy winem i octem i gotujemy na wolnym ogniu aż połowa płynu odparuje.

Słodka marynata ziołowa

Łączymy ze sobą wszystkie składniki marynaty. Dodajemy siekane zioła i ziarna pieprzu rozgniecione trzonkiem noża. Dokładnie mieszamy.

Ziołowy vinaigrette

Łączymy ze sobą bulion, oliwę i ocet w proporcjach 3:3:1. Zaczynamy podgrzewać na barszo wolnym ogniu.