Gotuj z bazylią

Gaspacho

Pomidory obieramy ze skórki i kroimy na bardzo małe kawałki. Pozostałe warzywa (ogórka, paprykę, dymkę razem ze szczypiorkiem i czosnek) również kroimy w bardzo drobne kawałeczki i dodajemy do pomidorów

Grilowane pomidory z bazylią

Umyte pomidory kroimy na połówki. Czosnek wyciskamy na prasce i mieszamy z 4 - 5 łyżkami oliwy

Grilowany bakłażan z pomidorami i mozarellą

Umyte bakłażany obgotowujemy w osolonej wodzie (2 – 3 minuty). Kroimy wzdłuż na połówki i układamy płaską stroną na grilu.

Mieszanka ziół prowansalskich

Ocet ziołowy

Octy ziołowe, podobnie jak oliwa z dodatkiem ziół, to doskonała baza do sosów i dobry dodatek do sałatek. Można je również z powodzeniem stosować jako składnik do marynat do mięs.

Oliwa ziołowa

Oliwa ziołowa powstaje poprzez moczenie w niej ziół, dzięki czemu przejmuje ona ziołowy aromat i smak. Do aromatyzowania oliwy można używać różnych ziół – bazylii, oregano, majeranku, rozmarynu, tymianku i innych. Można też tworzyć mieszanki tych ziół.

Omlet z ziołami

Rozbić jajka oddzielając żółtka od białek. Do białek dodać odrobinę soli i ubić na sztywną pianę. Z żółtek, mleka i mąki rozrobić ciasto trochę gęstsze od naleśnikowego.

Panierowany ser

Ser dzielimy na porcje (żółty na plastry grubości 1 cm, camembert na mniejsze kawałki). Bułkę tartą mieszamy z mąką w proporcjach 2:1, dodajemy ziekane zioła.

Pasta z sera pleśniowego z bazylią

Serek ucieramy ze śmietaną (lub jogurtem naturalnym) na gładką masę. Dodajemy pokrojony w kostkę ser pleśniowy i dokładnie mieszamy (można zmiksować).

Pasztet z soczewicy

Soczewicę gotujemy w dużej ilości osolonej wody aż stanie się miękka i zacznie się rozpadać. Marchewkę, pietruszkę i selera gotujemy na miękko.