Gaspacho

1kg bardzo dojrzałych pomidorów
2 - 3 dymki
1 - 2 zielone ogórki
1 - 2 małe papryki (najlepiej różnokolorowe)
3 - 4 ząbki czosnku
3 - 4 łyżki świeżej bazylii
oliwa z oliwek
sol, pieprz
ewentualnie 1/2 ostrej papryczki

Pomidory obieramy ze skórki i kroimy na bardzo małe kawałki. Pozostałe warzywa (ogórka, paprykę, dymkę razem ze szczypiorkiem i czosnek) również kroimy w bardzo drobne kawałeczki i dodajemy do pomidorów. Mieszamy wszystko i dodajemy siekaną bazylię. Dolewamy 1 - 2 łyżki oliwy, doprawiamy solą i pieprzem. W efekcie powinniśmy otrzymać drobne kawałki warzyw pływające w pomidorowej „zupie". Możemy też zrobić nieco pikantniejszą wersję i dodać ostrą paprykę (również drobno pokrojoną). Jeżeli gaspacho nie jest zbyt płynne, możemy dodać trochę sosu pomidorowego.
Można również zmiksować wszystkie składniki, ale moim zdaniem gaspacho jest lepsze, kiedy ma w sobie kawałki chrupiących warzyw.
Gaspacho należy schłodzić w lodówce. Po nalaniu na talerze można ozdobić strużką kwaśnej śmietany, listkiem bazylii i szczypiorkiem.