Focaccia

przepis ze strony www.przepisy.net

Składniki

500g mąki pszennej
20g świeżych drożdży
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżki świeżego rozmarynu
300ml letniej przegotowanej wody
oliwa z oliwek
ewentualnie suszone pomidory, czarne oliwki, czosnek

2 łyżki mąki, cukier i drożdże rozrobić w 50ml wody. Odstawić w ciepłe miejsce aż drożdże zaczną rosnąć. W tym czasie resztę mąki wymieszać z rozmarynem, dodać sól.
Do miski wlać zaczyn, 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek i resztę wody. Można dodać suszone pomidory i oliwki (bardzo drobno posiekane, 1 - 2 łyżki każdego z dodatków lub 1 - 2 ząbki czosnku (przeciśnięty lub starty na drobnej tarce)). Mieszać aż do momentu, kiedy składniki się połączą. Przełożyć na blat podsypany mąką i wyrabiać ciasto przez około 10 - 15 minut. Uformować małe bochenki i odłożyć na blachę do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 220 stopni do zrumienienia.

Focaccia to tradycyjne włoskie pieczywo. Istnieje w wielu odmianach w różnych regionach Włoch. Niekiedy zamiast rozmarynu dodaje się szałwię. Podawana na ciepło jako przekąska przed daniem głównym, najczęściej moczy się ją w oliwie.