Faszerowana cukinia

Składniki (4 osoby)

2 cukinie
szklanka kuskusu
100g sera mozarella
2 średnie pomidory
3 ząbki czosnku
2 łyżki świeżych siekanych liści oregano
oliwa z oliwek
sól, pieprz

Sos
3 średnie pomidory (albo puszka krojonych pomidorów)
1 mała papryczka chili
3 ząbki czosnku
2 łyżki świeżych siekanych liści oregano
2 łyżki cukru

Kuskus zalać gorącą wodą i odstawić na 5 minut. Cukinie przekroić wzdłuż na połówki i wydrążyć miąższ. Podsmażyć go na oliwie, dodać wyciśnięty czosnek i pomidory pokrojone w kostkę. Dodać oregano i przyprawić solą i pieprzem, dodać kuskis, dokładnie wymieszać. Gotowym farszem wypełnić wydrążone cukinie, na wierzch położyć plastry sera mozarella. Włożyć cukinie do żaroodpornego naczynia, podlać 1 szklanką wody i zapiekać pod przykryciem przez 20 minur w temperaturze 180 stopni.
Czosnek i papryczkę chili drobno posiekać i podsmażyć na oliwie. Dodać pomidory, doprawić oregano i cukrem. Dusić na wolnym ogniu aż do zgęstnienia sosu. Polać upieczone cukinie, posypać świeżymi liśćmi oregano.