Kiełki fasoli Mung

Zdrowie
Podobnie jak inne rośliny strączkowe również kiełki fasoli Mung stanowią cenne źródło białka. Zawierają dużą ilość enzymów, które są niezbędne roślinom w procesie wzrostu i wpływają na łatwiejsze przyswajanie białka przez ludzi. Przy tym są lżej strawne niż sama fasola. Przyczyniają się także do obniżenia „złego” cholesterolu LDL.

Smak
Przypominają w smaku młody groszek, są twarde i chrupiące. Stanowią doskonały dodatek do sałatek oraz potraw kuchni chińskiej. Najlepiej podawać je po lekkim sparzeniu – nie tracą wartości odżywczych i nie puszczają soków, ale są wówczas łatwiej strawne. Mogą być serwowane na zimno i na gorąco.

Uwaga:
iekiedy kiełki fasoli Mung są mylone z sojowymi. Wyglądem są to dwie podobne do siebie rośliny. Należy jednak zwrócić uwagę na kolor łuski (ciemnozielona – fasola Mung, żółta- soja) i nasionka.

Polecana do: