Estragon

Estragon (Artemisia dracunculus L.) dziko rośnie w Azji i Europie i Ameryce Północnej. W Europie rozpowszechnił się w średniowieczu, zapożyczony z kuchni arabskiej. Może osiągnąć nawet 150 cm wysokości przyjmując formę krzewu o zdrewniałych łodygach. Ma lekko zwisające, wąskie podłużne liście i bardzo charakterystyczny i intensywny zapach.

Estragon wzmaga apetyt i wspomaga wydzielanie soków trawiennych. Pomaga przy różnego rodzaju dolegliwościach żołądkowych.

Estragon może być dodawany do sałatek i zapiekanek. Bardzo dobrze pasuje do ryb i dań z jajek. W kuchni francuskiej jest składnikiem wielu sosów. Dodaje się go również do marynat mięsnych. Jest dobrym dodatkiem do gotowanych lub duszonych warzyw. Podnosi walory smakowe potraw bez soli, dlatego często używany jest jako przyprawa w diecie bezsolnej.

Estragon lubi się z... rybami - najprościej dołożyć gałązkę świeżego estragonu do ryby pieczonej w folii. Wyśmienity do pieczonej lub smażonej ryby (podawanej na przykład z gotowanymi warzywami) jest sos majonezowo - jogurtowy. Zmieszać 3 części majonezu i 1 część jogurtu naturalnego. Dodać 1 - 2 ząbki wyciśniętego czosnku i siekany estragon. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

 

 

Polecana do: