Chłodnik z rzodkiewek

Składniki

1 pęczek botwiny 

3 niewielkie buraki

2 pęczki rzodkiewek

50g kiełków rzodkiewki

1/2 szklanki siekanego koperku

1/2 szklanki siekanego szczypiorku

1 zielony ogórek

1/2 cytryny

2 ząbki czosnku

2 szklanki jogurtu naturalnego

2 szklanki zsiadłego mleka


sól, pieprz

Botwinę i buraczki pokroić na drobre kawałeczki, zagotować w niewielkiej ilości wody. Dodać sok z cytryny i gotowac jeszcze przez kilka minut. Odcedzić i zostawić do wystygnięcia. Oczyszczone rzodkiewki i ogórka pokroić w kostkę. Posiekać koperek  i szczypiorek. Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek. Jogurt i zsiadłe mleko dokładnie wymieszać,  dodać warzywa i kiełki rzodkiewki. Doprawić do smaku solą i pieprzem.  Chłodnik nalać na talerze. Wierzch można udekorować kiełkami słonecznika i listkami mięty.