Bazylia

Bazylia pospolita (Ocimum basilicum) jest rośliną jednoroczną o jasnozielonych, błyszczących liściach. Krzaczki bazylii mogą osiągać wysokość nawet do 60 cm wysokości. Nie ma pewności co do miejsca pochodzenia tej rośliny - wymienia się zarówno Afrykę Środkową jak i Azję (Indie lub Persję). Była znana w starożytnej Europie basenu Morza Śródziemnego, jej nazwa wywodzi się od greckiego słowa basileus czyli król.

Bazylia pobudza apetyt i dobrze wpływa na trawienie. Działa łagodząco na różnego rodzaju dolegliwości żołądkowe, ma właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Uważa się również, że bazylia poprawia nastrój i dodaje sił.

W kuchni jest cenioną przyprawą o lekko słodkim i pikantnym smaku oraz zapachu. Świeże liście i łodygi są wykorzystywane jako dodatek do sałatek, wyśmienicie pasują do duszonych warzyw, dodane do zupy nadają jej świeży smak i aromat. Suszona bazylia nadaje się jako przyprawa do pieczenia mięs oraz ryb. Bazylia jest bardzo popularna w kuchni śródziemnomorskiej, zwłaszcza włoskiej. Z Włoch właśnie pochodzi „bazylikowa esencja" czyli sos pesto.

Bazylia lubi się z... pomidorem - pokrojony w plastry i obficie przybrany świeżymi listkami stanowi świetną i bardzo prostą w przygotowaniu przekąskę lub przystawkę. Walory smakowe tego dania łatwo podnieść przyprawiając je odrobiną soli, pieprzu, czosnku i oliwy.

 

Polecana do: